sobota, 16 marca 2013

Zupa krem z pomidorów oraz papryki

Składniki:

2 puszki pomidorów z puszki
1 papryka czerwona
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła 
1 łyżka oliwy
2 szklanki bulionu (rosół, lub warzywny, kto woli z kostki...)

przyprawy: sól, pieprz, może być bazylia, oregano, łyżeczka cukru

groszek ptysiowy, lub przygotowany chlebek przypieczony na masełku

Paprykę umyć, pokroić w kostkę i dusić w garnku do miękkości na łyżce masła (ok. 20 min.). W tym czasie podsmażyć na oleju pokrojone w kostkę: cebulę i czosnek. Gdy zmiękną dodać pomidory z puszki i dusić, w trakcie dodać przecier oraz przyprawy, dusić ok 10 min. Dolać bulion i zagotować. Następnie zmiksować wszystkie składniki (łącznie z papryką) na gładko. 

Podawać z groszkiem ptysiowym, na środek można dać kleksik śmietany :)  pychotka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz