czwartek, 14 marca 2013

NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z MASĄ SEROWĄ I SZPINAKIEM


Skład:
ok 7 naleśników
Ser Feta - 1 opakowanie
Ser biały twaróg - ok 300g
Szpinak mrożony - 1 torebka
sól pieprz
czosnek - 1 -2 ząbki
Jajo -1
Ser żółty do posypania lub kilka plasterków


(Przepisu na naleśniki chyba nie muszę podawać. Ale na wszelki wypadek: zawsze daję na 2 szklanki mleka, 1 szklankę wody, 1 jajo, szczyptę soli i mąki "na oko" do zagęstnienia masy (leje się ale jest średnio gęsta))

Robimy farsz: rozmrażamy szpinak i dodajemy do niego obydwa sery, rozgniatamy, dajemy jajko, zgnieciony czosnek i przyprawiamy (ostrożnie, gdyż Feta jest słona sama w sobie). Jeśli damy któregoś sera więcej lub mniej to nie szkodzi będziemy mieć delikatnie inny smak - wedle uznania.
Naleśniki smarujemy masą i zwijamy w rulon, układamy w naczyniu do zapiekania i obsypujemy serem lub nakładamy plasterki żółtego sera.
Zapiekamy ok 15 min do zrumienienia w piekarniku 180stopni.
Pycha



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz