Na zajawkę fotka z niedzielnego obiadu
Składniki:
• 1 kaczka
• 2 – 3 gruszki
• 4 ząbki czosnku
• 3 cebule
• 1 cytryna
• ¼ łyżeczki oleju
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka miodu akacjowego
• 2- 3 łyżki cukru
• 1 świeży imbiru
• 3 gwiazdki anyżu
• 200 ml czerwonego wytrawnego wina
• 2 łyżki powideł śliwkowych
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz
• sznurek do związania
Sposób przygotowania:
Farsz do kaczki: do miski wrzucamy: gruszki porkojone w ćwiartki, czosnek w plastry, cebule w ćwiartki, pól cytryny w ćwiartki, na to z cytryn wyciskamy
sok. Do tego wlewamy sos sojowy, olej sezamowy, dokładamy miód. Całość
mieszamy.
Do oczyszczonej kaczki wkładamy wcześniej przygotowany
farsz. Tak nafaszerowaną kaczkę związujemy sznurkiem do pieczenia,
zwłaszcza nóżki aby farsz nie uciekał podczas pieczenia.
. Kaczkę przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy olejem, na
dno nalewamy odrobinę wody i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C
przez 1,5 do 2 godzin.
Sos z powideł: do gorącego naczynia wsypujemy cukier i topimy aż stworzy się karmel, dorzucamy drobno posiekany imbir, połamane gwiazdki
anyżu. Zalewamy czerwonym winem i gotujemy na wolnym ogniu, aż karmel
się rozpuści, a wino zredukuje się do połowy objętości.
Do sosu przekładamy powidła, zagotowujemy, a na koniec
zagęszczamy dodając kawałki zmrożonego masła. Kiedy masło ładnie się
połączy z sosem, sos jest gotowy.
DODAM, ŻE PRZYRZĄDZAŁ MĄŻ