wtorek, 12 marca 2013

Przepyszna KACZKA pieczona

Dzisiaj wieczorkiem zapodam fajny przepis na rewelacyjną kaczkę.

Na zajawkę fotka z niedzielnego obiadu


Składniki:
• 1  kaczka
• 2 – 3 gruszki
• 4 ząbki czosnku
• 3 cebule
• 1 cytryna
• ¼ łyżeczki oleju
• 2 łyżki sosu sojowego
• 1 łyżka miodu akacjowego
• 2- 3 łyżki cukru
• 1  świeży imbiru
• 3 gwiazdki anyżu
• 200 ml czerwonego wytrawnego wina
• 2 łyżki powideł śliwkowych
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz
• sznurek do związania

Sposób przygotowania:

 Farsz do kaczki: do miski wrzucamy: gruszki porkojone w ćwiartki, czosnek w plastry, cebule w ćwiartki, pól cytryny w ćwiartki, na to z cytryn  wyciskamy sok. Do tego wlewamy sos sojowy, olej sezamowy, dokładamy miód. Całość mieszamy.
 Do oczyszczonej kaczki wkładamy wcześniej przygotowany farsz. Tak nafaszerowaną kaczkę związujemy sznurkiem do pieczenia, zwłaszcza nóżki aby farsz nie uciekał podczas pieczenia. . Kaczkę przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy olejem, na dno nalewamy odrobinę wody i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 1,5 do 2 godzin.

 Sos z powideł: do gorącego naczynia wsypujemy cukier i topimy aż stworzy się karmel, dorzucamy drobno posiekany imbir, połamane gwiazdki anyżu. Zalewamy czerwonym winem i gotujemy na wolnym ogniu, aż karmel się rozpuści, a wino zredukuje się do połowy objętości.
 Do sosu przekładamy powidła, zagotowujemy, a na koniec zagęszczamy dodając kawałki zmrożonego masła. Kiedy masło ładnie się połączy z sosem, sos jest gotowy.

  Smacznego

DODAM, ŻE PRZYRZĄDZAŁ MĄŻ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz