środa, 27 marca 2013

BOGRACZ

1 kg wołowiny (lub innego mięsa gulaszowego)
10 dkg smalcu
2 cebule
5 pomidorów lub 2 puszki pomidorów
2 papryki
4 ziemniaki
1 łyżka przecieru pomidorowego
1/2 łyżeczki kminku
3 ząbki czosnku
przyprawy np sól, pieprz, papryka , majeranek, bazylia itd


 Mięso pokroić w kostkę podsmażać na smalcu, dodać cebulę i zrumienić.
 Dodać kminek, wyciśnięty czosnek , pomidory (bez skórki, pokrojone w kostkę lub z puszki), paprykę pokrojoną w paski, przyprawy i dolać pół szklanki wody. Dusić przez ok 90 min aż do miękkości. W trakcie uzupełniać wodą. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, można też kluski ale niekoniecznie ( przepis ponizej - wcześniej ugotowane, odcedzone) i przecier. Gotować jeszcze 30 minut. Uzupełniać wodą. Przyprawić wg uznania.

Ciasto na kluski:
Mąkę, wodę i olej wymieszać i zagnieść ciasto (tak by nie przylegało). Formować "paseczki" grubości ok. pół centymetra a nastepnie kroić co ok. 1,5 cm. Mają wyjść malutkie podłużne kluseczki. Gotować w lekko osolonej wodzie ok. 10 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz