czwartek, 28 marca 2013

Mój MAKOWIEC czyli mak w biszkopcie PYCHOTKA

Składniki:

ok  300 g maku
1 szklanka cukru
miód - pół małego słoika (wedle uznania to samo z cukrem)
paczka migdałow
orzechy włoskie - np 5 dag
orzechy - 1/2 opakowania
skórka pomarańczowa w cukrze (kandyzowana)
kilka kropel aromatu migdałowego
1/4 kostki margaryny

6 jaj
6 łyżek mąki tortowej
6 łyżek cukru
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia


Najpierw przygotowuję masę. Należy zmielić mak w maszynce do mięsa dwukrotnie i dosypać cukier i zmielić z cukrem jeszcze raz. Do garnka wrzucamy margarynę, miód i topimy dodajemy posiekane migdały (najpierw należy je sparzyć obrać ze skorki i pokroić), pokrojone orzechy, rodzynki oraz skórkę. Razem prażymy ciągle mieszając jakieś 5-10 minut. Następnie dodajemy masę makową i prażymy mieszając, na koniec dodajemy kilka kropel aromatu migdałowego.


Ubijamy biszkopt z połowy składników czyli: ubijamy pianę z 3 białek (dodając szczyptę soli), jak ubije się wsypujemy 3 łyżki cukru i ubijamy, następnie 3 żółtka i na koniec dodajemy 3 łyżki mąki wymiesznej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i mieszamy delikatnie widelcem.

Formę (okrągłą mniejszą) smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą dół nalewamy biszkopt i (sam biszkopt) podpiekamy w piekarniku do koloru jasnosłomkowego. Następnie dajemy na biszkopt masę makową i zalewamy PRZYGOTOWANĄ DRUGĄ MASĄ BISZKOPTOWĄ i pieczemy do złotego koloru.

Na całość wylewamy polewę czekoladową i obsypujemy kokosem.

Przepis na polewę:
na 1/2 kostki margaryny lub masła, 3 łyżki wody, 2 łyżki cukru, 3-4 łyżki kakao roztapiamy i gotujemy na lekkim ogniu az lekko zgęstnieje. Niektórzy dodają żółtka (2).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz