poniedziałek, 11 marca 2013

SKÓRKA POMARAŃCZOWA w lukrze domowej roboty

Skórkę pomarańczową w lukrze bardzo prosto się robi. Wykorzystuje się ją do wypieków, deserów. Jest lepsza niż kupna więc polecam :)


Skórki z pomarańczy ( na sfotografowany słoiczek wykorzystałam skórkę z 2 pomarańczy)
Cukier (ok szklanki)
Woda (ok szklanki)

Przygotowanie:
Skórkę należy obrać z białej "podskórki" :) - zdejmujemy nożem
Umyć
Pierwszy raz zagotować w wodzie i wodę odlać
Pokroić skórkę w kostkę
Ugotować syrop gęsty na tzw "nitkę" ciągnie się :)
Do syropu dodać pokrojone skórki i gotować aż się zeszklą.

Włożyć do słoiczka. Można pasteryzować (zagotowując) na odległe miesiące.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz