sobota, 16 marca 2013

Spaghetti z mięsem mielonym i pomidorami

Składniki:

Makaron spaghetti (lub inny) - 3/4 opakowania (lub wg uznania)
Mięso np łopatka wieprzowa, karczek - ok 1,2 kg (lub więcej)
2 puszki pomidorów najlepiej w całości
1-2 łyżki przecieru pomidorowego
1-2 cebule
2 ząbki czosnku
ser żółty (jaki jest w lodówce)
olej do smażenia
przyprawy np sól , pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, bazylia, oregano, maggi


To taki podstawowy przepis na spaghetti w sosie pomidorowym i mięsem mielonym (odkąd je robię to nie znoszę tych robionych z torebki - jakże popularnych). Mięso wieprzowe można zastąpić droższym wołowym będzie jeszcze lepsze. Można też dodać np paprykę czerwoną, ale niekoniecznie.


Mięso myjemy i mielimy w maszynce do mięsa. Podsmażamy na oleju (np z oliwek), dodajemy cebulę nadal podsmażamy. Następnie wlewamy całe pomidory z puszki, i dusimy na wolnym ogniu aż rozmiękną (można im trochę "pomóc" pod koniec duszenia ugniatając je widelcem), jeśli jest potrzeba dodajemy przecier pomidorowy, do tego zgnieciony czosnek i przyprawy. 

Makaron gotujemy al dente polewamy sosem i posypujemy serem.

Tak szybko zjedli, że nie zdązylam zrobić zdjęcia, więc do następnego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz