Składniki na 2 blachy (ok 18sztuk):
1 szklanka letniego mleka
2 jajka
4 szklanki mąki pszennej
8 łyżek cukru
1/2 kostki masła roztopionego i ostudzonego
4 dag świeżych drożdży
szczypta soli
Na nadzienie:
1/4 kostki masła, roztopionego
pół szklanki cukru
2-3 łyżeczki cynamonu
rodzynki (niekoniecznie)
jajko do posmarowania
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objetości.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić i wlać masło. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części, rozwałkować i posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem (ewentualnie rodzynki). Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Kto lubi słodkości to może oblać lukrem.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.