poniedziałek, 11 marca 2013

CYNAMONOWE BUŁECZKI

Składniki na 2 blachy (ok 18sztuk):

    1 szklanka letniego mleka
    2 jajka
    4 szklanki mąki pszennej
    8 łyżek cukru
    1/2 kostki masła roztopionego i ostudzonego
    4 dag świeżych drożdży
    szczypta soli

Na nadzienie:

    1/4 kostki masła, roztopionego
    pół szklanki cukru
    2-3 łyżeczki cynamonu
    rodzynki (niekoniecznie)
    jajko do posmarowania

Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objetości.
 Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić i wlać masło. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 2 części, rozwałkować i posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem (ewentualnie rodzynki). Zwinąć jak roladę, pokroić w plasterki, ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem.



Kto lubi słodkości to może oblać lukrem.

Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz