sobota, 9 lutego 2013

KOKOSANKI - czyli co zrobić z białkami

Często zastanawiamy się co zrobić z białkami po smażeniu np faworków lub pieczeniu innych ciastek gdzie wykorzystuje się same żółtka.

W dzieciństwie mama robiła nam krem - zwyczajnie ubijała białka dodawała dżemu, ale teraz kiedy boimy się ptasiej grypy i salmonelli itd wycofałam się z robienia tego typu deserów.

Z białek można z powodzeniem upiec np kokosanki (bezy jakoś mi nie wychodzą :))


KOKOSANKI

Składniki:

Na 2-3 białka, około 20-25dag kokosu (duża paczka)
11 łyżek cukru
ok 5 dag masła
szczypta soli

Masło ropuszczamy z 8 łyżkami cukru, dodajemy kokos, mieszając. Następnie ubijamy białka z dodając szczyptę soli a następnie pozostały cukier. Do ubitego tak białka dodajemy przygotowany kokos. Delikatnie mieszamy.

Formujemy małe ciasteczka (wielkości orzecha włoskiego) i na blaszkę obsypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia. 
Pieczemy ok 15 minut (aż się zrumienią) w piekarniku nagrzanym na 180stopni.

Do dzieła! 





2 komentarze:

  1. Naprawdę dobry pomysł na wykorzystanie białek, wiele razy wyrzucałam

    OdpowiedzUsuń
  2. No, tym bardziej, że kokosanki w sklepach są bardzo drogie. Sam kokos dużo nas nie kosztuje i są łatwe w zrobieniu i smaczne

    OdpowiedzUsuń