poniedziałek, 11 lutego 2013

Tradycyjne GOŁĄBKI

Gołąbki - tradycyjna potrawa, bardzo łatwa w przygotowaniu. Czasochłonna więc dosyć rzadko je robię, ale dziś to mój pomysł na drugie danie :)



                                                                 GOŁĄBKI


Składniki

Kapusta - główka
Karkówka wieprzowa
Ryż
Cebula
Jajo
Przyprawy: sól pieprz majeranek bazylia maggi

Sos - przecier pomidorowy lub pomidory z puszki, przyprawy: papryka ostra i słodka, pieprz sól, bazylia, itd, (ewentualnie zasmażka: mąka woda smalec lub margaryna)



  

W zasadzie od tego ile mamy mięsa zależą proporcje reszty. Ja dzisiaj miałam 5 plastrów karkówki wieprzowej, którą zmieliłam, ryżu daję "na oko" tzn. pół na pół z mięsem (tutaj ok 30-40 dag) oczywiście najpierw gotujemy ryż :) ale nie wolno rozgotować, zostawiamy taki lekko nie dogotowany gdyż będzie "dochodził" już w gołąbkach. Po prostu proporcje jak kto woli. Przysmażamy na smalcu cebulę pokrojoną w kostkę i dodajemy do mięsa i ryżu. Całość przyprawiamy według uznania. Lubię dużo przypraw więc dużo majeranku, pieprzu, sół i magii do smaku. Dodać można też inne jak kto preferuje. Niektórzy dodają jajo. I masa gotowa.

 Kapustę blanszujemy. Wkładamy do dużego garnka z gorącą osoloną delikatnie wodą i gotujemy kilka minut. Z łatwością można wtedy zdjąć liście. Zdejmujemy duże liście. Mi wyszło 8 gołąbków.
Odcinamy zgrubiałe nerwy kapusty nożem. Faszerujemy masą i zwijamy.

Układamy w dużym garze obłożonym liśmi kapusty i zalewamy rosołem.
Dusimy do miękkości ok 1 godziny.

Z wywaru robimy sos. Można po prostu dodać przecier pomidorowy lub pomidory z puszki. A można wywar odlać zagęścić zasmażką (na patelnii roztapiamy łyżkę tłuszczu dodajemy 1,5 łyżki zwykłej mąki podsmażamy zalewamy wodą i mieszamy do zagotowania), a następnie dodać przecier i przyprawić (bazylia, papryka ostra i słodka, pieprz sól itd).


Została kapusta? nie ma problemu... za to jest nowy pomysł : na obiad jutro łazanki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz