Pierogi zna każdy, ale jakie było zaskoczenie kiedy zrobiłam pierogi ZIELONE... otóż nie z zielonym farszem, ale zielonym ciastem ;)
Ciasto pomimo sceptycznych ocen niektórych wcale się nie rozlatuje i jak narazie zawsze mi wychodziło. Polecam jako coś nowego a naprawdę smacznego
ZIELONE PIEROGI
Składniki
Ciasto
5 szklanek mąki
30 dag mrożonego szpinaku
3 jajka
5 łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli
Farsz
20 dag białego sera półtłustego
20 dag sera feta
150 g suszonych pomidorów
2 żółtka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz (można urozmaicić kolorowym jak nie masz to zwykły)
Szpinak należy odmrozić i odcisnąć z wody. Do mąki dodać szpinak oliwę jaja i sól no i wyrobić ciasto. Odstawić na pół godziny.
Zrobić farsz - mieszając składniki: połączyć sery, dodać pokrojone pomidory, zgnieciony czosnek, żółtka, przyprawy. Takim farszem nadziewać pierogi (ciasto rozwłkować i wykrawać kółka szklanką). Jeśli obawiasz się, że mogą się rozkleić można delikatnie posmarować białkiem.
Gotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oleju jakieś 4 minuty.