poniedziałek, 25 lutego 2013

Kluski z mięsem

Kupujecie kluski z mięsem w sklepie? Zróbcie same, są o wiele smaczniejsze. Poza tym największa sztuka to robić coś z "niczego" czyli kupujemy np duży kawał mięsa rosołowego wołowego i mamy rosół (ja tym razem część mięsa wkroiłam tez do bigosu) a mięso pomielone z warzywami na elegancki smaczny farsz do klusek :) 

DOMOWE KLUCHY Z MIĘSEM


ok 1,5 kg ziemniaków


2-3 jaja
mąka ziemniaczana
ugotowane mięso rosołowe wołowe - ok 1,2 kg
ugotowana marchewka
cebula x 2
przyprawy: pieprz sól majeranek maggi
smalec do smażenia



Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przeciskam w prasce. Mąki dodaje na 1,4 część masy ziemniaczanej, " (odklada sie" 1,4 część ziemniakow i wsypuje mąkę) dorzucam 1 jajo (jesli widze ze sie nie lepi do drugie). Wyrabiam ciasto.
Masa: mielę w maszynce mięso, marchewkę, dodaje przesmażoną cebulę, jajo, przyprawy.
 
Masę daję do środka ciasta i formuję spore kulki. Gotuję na osolonej wodzie ok 10 min (sprawdzam czy nie surowe). 

Polewamy przesmażoną na smalcu cebulką.

Mąż się zajada :)




2 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam, pyszne! pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń