Kupujecie kluski z mięsem w sklepie? Zróbcie same, są o wiele smaczniejsze. Poza tym największa sztuka to robić coś z "niczego" czyli kupujemy np duży kawał mięsa rosołowego wołowego i mamy rosół (ja tym razem część mięsa wkroiłam tez do bigosu) a mięso pomielone z warzywami na elegancki smaczny farsz do klusek :)
DOMOWE KLUCHY Z MIĘSEM
ok 1,5 kg ziemniaków
2-3 jaja
mąka ziemniaczana
ugotowane mięso rosołowe wołowe - ok 1,2 kg
ugotowana marchewka
cebula x 2
przyprawy: pieprz sól majeranek maggi
smalec do smażenia
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przeciskam w prasce. Mąki dodaje na 1,4 część masy ziemniaczanej, " (odklada sie" 1,4 część ziemniakow i wsypuje mąkę) dorzucam 1 jajo (jesli widze ze sie nie lepi do drugie). Wyrabiam ciasto.
Masa: mielę w maszynce mięso, marchewkę, dodaje przesmażoną cebulę, jajo, przyprawy.
Masę daję do środka ciasta i formuję spore kulki. Gotuję na osolonej wodzie ok 10 min (sprawdzam czy nie surowe).
Polewamy przesmażoną na smalcu cebulką.
Mąż się zajada :)