wtorek, 5 lutego 2013

Roladki z indyka ze szpinakiem i fetą w sosie imbirowo kokosowym

Nasz zestaw na dzisiaj:

Zupa pomidorowa z makaronem
Roladki z indyka :)
Deserek faworki


Podam dzisiaj świetny przepis na wyborne ROLADKI Z INDYKA NADZIEWANE SZPINAKIEM I SEREM FETA W SOSIE z imbirem i kokosem. Bardzo fajnie smakują.




Składniki

5 sznycli z fileta indyka
duży pęczek świeżego szpinaku (ewentualnie mrożony jakieś 1/2 opak ale pamiętać odparować)
1/2 kostki sera Feta (270g na pół)
ząbek czosnku
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki
2 łyżki kokosu
sól, pieprz, 1/4 łyżeczki curry
ząbek czosnku
imbir korzen kawalek


Szpinak myjemy odcinamy  łodygi i kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło i na nim przesmażamy kilka minut do miękkości szpinak, następnie dodajemy przyprawy (curry, pieprz, czosnek). Gdy ostygnie dodajemy Fetę, rozgniatamy i solimy do smaku.

Sznycle oczywiście myjemy rozbijamy tuczkiem i solimy. Nakładamy farsz i zwijamy roladki. Nie ma potrzeby związywać nie rozlatują się (chyba ze masz ochotę :)).
Można teraz byłoby zwyczajnie usmażyć na głębokim tłuszczu lub zrobić zwyczajną panierkę i usmażyć ale my chcemy ulepszoną wersję:

Obtaczamy w mące i smażymy na oleju z każdej strony.





 Następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą aby się dusiły (można zalać rosołem). Dusimy do miękkości. W trakcie duszenia dodajemy kokos oraz imbir (w kawałkach tak żeby wyciągnąć go przed podaniem. Przyprawiamy jeszcze wedle uznania, choć już sam w sobie sos jest świetny więc niekoniecznie.

Jeśli ktoś woli może zrobić zwyczajny sos śmietanowy ale ta wersja jest pyszna. Polecam.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz