poniedziałek, 25 lutego 2013

Swojski BIGOS

Taki bigos robiła moja mama, nie spotkałam się z lepszym na żadnym stole :) Robię dokładnie tak jak Ona, wprawdzie za każdym razem wychodzi trochę inny ale jest super


Składniki:

1 kg kapusty kiszonej
2 cebule
wywar z rosołu drobiowego - ok 1 litra
ugotowane mięso wołowe (np z rosołu wołowego)
szynka - ok 30dag (ja zostawiam te kilkudniowe nie zjedzone, mrożę i potem są jak znalazł do bigosu)
ugotowane mięso drobiowe - ile masz np z korpusu z rosołu (też może być mrożone wcześniej jak zostało z rosołu)
kiełbasa zwyczajna - 2 sztuki

przecier pomidorowy - zależy jaki ok 3/4 słoiczka


Przyprawy: papryka słodka i ostra, bazylia, majeranek, oregano, sól, pieprz, maggi, liść laurowy (kto co lubi)

Kapustę gotujemy (wcześniej myjemy, kroimy, możemy odlać po zagotowaniu wodę i  nalać nowej jeśli po spróbowaniu uznamy, że jest zbyt kwaśna). Dodajemy liść laurowy i można pieprz w całości. W tym czasie mięsa, szynki i kiełbasę kroimy bardzo cieniutko, drobno (zdecydowanie lepiej smakuje). Cebulę możemy przysmażyć ale niekoniecznie można po prostu posiekać i dodać do kapusty. Gdy kapusta jest już w miarę miękka zalewamy ją (uzupełniamy płyn) ale już nie wodą ale wywarem z rosołu drobiowego. Dodajemy też posiekane mięso,itd. Niech się poddusi. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy według uznania i jeszcze chwilę dusimy.

Generalnie zasada jest taka, że jeśli codziennie trochę się pogotuje to się tak szybko nie zepsuje oraz że na drugi dzień kiedy bigos się "przegryzie" jest smaczniejszy. I to prawda. Możemy mrozić


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz