środa, 27 lutego 2013

FASOLKA PO BRETOŃSKU

Uwielbiam :)

Składniki:

Fasola Jaś - 1/2 kg
Boczek wędzony - ok 20dag
Kiełbasa zwyczajna - 1 sztuka
Cebula - duża lub 2 sztuki
Przecier pomidorowy - ok 3/4 słoiczka
Wędzona kość
Tłuszcz najlepiej smalec (ewentualnie margaryna), 2 łyżki zwykłej mąki na zasmażkę

Przyprawy: liść laurowy, majeranek, bazylia, papryka ostra i słodka, pieprz, sól, może być też ziele angielskie.

Fasolę dzień wcześniej wieczorem myję i zamaczam (wlać wodę pokrywając fasolę i tak zostawić w garnku na noc). Na drugi dzień gotuję do miękkości (różnie ale ok 1 godziny), najlepiej na wędzonej kości. Na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek, kiełbasę oraz cebulę. Dodajemy do garnka z fasolą. Następnie na patelni robimy zasmażkę dodając do tłuszczu mąkę, po zarumienieniu zalewamy zimną wodą i mieszamy aż do zaniknięcia grudek i zagotowania następnie wlewamy do garnka z fasolą i danie zagotowujemy. Na koniec dodajemy przecier i przyprawy i chwilę gotujemy. Podajemy z bułką :)
Wychodzi duży gar, jak zostaje to fajnie jest zamrozić.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz