poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Zupa GOŁĄBKOWA Dubeltówek

Zupa jest przepyszna. Przepis dostałam od dziewczyn z grupy Dubeltówek takich jak ja :) czyli mam bliźniaków, pozdrawiam i polecam.



Składniki:

1 szklanka ryżu
1 mała kapusta włoska lub 1/2 kapusty białej
1/2 kg karczku
jarzyny (marchewka, pietruszka, seler, por - niekoniecznie), cebula x 2
mały słoiczek przecieru pomidorowego
niekoniecznie: 2 łyżki mąki ziemniaczanej oraz śmietana do zagęszczenia

przyprawy - sól pieprzy majeranek bazylia, papryka słodka i ostra, maggi


Mięso mielimy i podsmażamy na patelni wraz z cebulą, przyprawiamy wedle uznania (sól, pieprz, majeranek, bazylia)
Jarzynę ścieramy na tarce o grubych oczkach i zagotowujemy w 3 litrach wody
Szatkujemy kapustę i dodajemy do jarzyn gotujemy do miękkości
Dodajemy do całości mięso oraz ryż i gotujemy do miękkości a następnie przecier pomidorowy. Ja tu zakonczylam dodalam przyprawy i bylo rewelacyjne. Ale jeśli ktoś chce może zagęścić mąką wymieszaną w małej ilości zimnej wody (zagotować), oraz np dodać śmietanę (zahartować aby się nie ścięła).


Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz