piątek, 12 kwietnia 2013

Zupa FASOLOWA

 Oj dawno nie robiłam i postanowiłam dzisiaj. Uwielbiam wszystkie warzywa strączkowe :)


 Składniki:

ok 500g fasoli czerwonej
kość wędzona
jarzyny do wywaru (marchewka, pietruszka, seler, cebula)
czosnek, ziele angielskie, liść laurowy
2-3 ziemniaki
przyprawy: kminek, majeranek, tymianek, pieprz czarny, maggi, sól




Fasolę moczymy na noc zalewając wodą następnie rano gotujemy. Możemy dodać kminek (zapobiega wzdęciom). Gotujemy do miękkości i odstawiamy. W drugim garnku gotujemy wywar z kości i jarzyn, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy


Po ugotowaniu fasoli odcedzamy ją i polowę wrzucamy do wywaru plus ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości ziemniaków. Drugą połowę fasoli miksujemy na masę. Dodajemy do zupy i doprawiamy.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz