Ryż płuczemy w zimnej wodzie, podsmażamy około minuty na
łyżce rozgrzanej oliwy, zalewamy wodą ok 1,5 szklanki, solimy, doprowadzamy do
wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 15
minut, wyłączamy płytę, garnek z ryżem pozostawiamy na ciepłej płycie na
10 minut. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonej
wodzie około 2 minut, osączamy i przelewamy zimną wodą. Pierś kurczaka
kroimy w kostkę gotujemy w kostce rosołowej. Śmietanę,
jajka i ser mieszamy razem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Ryż
mieszamy z brokułami, kurczakiem i połową sosu, wykładamy do naczynia
żaroodpornego. Wierzch zalewamy pozostałym sosem. Zapiekamy w 180
stopniach do zrumieniania (około 20 minut)