poniedziałek, 5 września 2016

Chlebek na mące żytniej i drożdżach

  • 350g mąki pszennej
  • 200g mąki żytniej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody
  •  1 szkl. dowolnych ziaren
     
  •  
  • Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy".

    Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody, rozczyn z drożdży oraz ziarna. Wymieszać.

    Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki.

     Wyrobić krótko chleb. Nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. 

    Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220C. Po kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200C i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut.Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 20 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz