- 350g mąki pszennej
- 200g mąki żytniej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody
- 1 szkl. dowolnych ziaren
- Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do
dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn "ruszy".
Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody, rozczyn z drożdży oraz ziarna. Wymieszać.
Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki.
Wyrobić krótko chleb. Nakryć ściereczką kuchenną i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220C. Po kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200C i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut.Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 20 minut.
Przepis na życie i nie tylko :) Fajne sprawdzone przepisy od zagonionej mamy
Etykiety
- CIASTA I DESERY (16)
- DRUGI ROK ŻYCIA BLIŹNIACZEK (16)
- NASTOLATKI (1)
- PIERWSZY ROK BLIŹNIACZEK (2)
- PYSZNE OBIADY (21)
poniedziałek, 5 września 2016
Chlebek na mące żytniej i drożdżach
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)