Jak to się stało, że przeoczyłam w swoich wpisach (czyli mojej książce kulinarnej, stopniowo przepisywanej z formy papierowej na bloga) najpopularniejszego ciasto mojej mamy? Nadrabiam więc: przy okazji niedzielnego pieczenia, na szybko wrzucam :)
Składniki : 4 łyżki mleka lub wody , 1 i 3/4 szklanki mąki , 3/4 szk cukru , 4 jajka , 1 płaska łyżeczkę proszku do pieczenia , 12 dag masła lub margaryny , owoce (najlepsze są truskawki, ale moze byc np rabarbar lub jagody).
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami , dodać mąkę z proszkiem do pieczenia , mleko , na koniec piana z białek , piec 50 minut.
Jestem tradycjonalistką więc ucierane to nie znaczy mikserem :) wyjdzie wtedy na pewno
Składniki : 4 łyżki mleka lub wody , 1 i 3/4 szklanki mąki , 3/4 szk cukru , 4 jajka , 1 płaska łyżeczkę proszku do pieczenia , 12 dag masła lub margaryny , owoce (najlepsze są truskawki, ale moze byc np rabarbar lub jagody).
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami , dodać mąkę z proszkiem do pieczenia , mleko , na koniec piana z białek , piec 50 minut.
Jestem tradycjonalistką więc ucierane to nie znaczy mikserem :) wyjdzie wtedy na pewno