środa, 30 stycznia 2013

Pulpety dla dzieci i nie tylko w sosie pomidorowym

Maluchy jedzą coraz częściej z nami. Nie da się inaczej, więc zaczynam powoli gotować w taki sposób żebyśmy jedli wszyscy to samo, gdyż zwyczajnie nie chce mi się gotować dwóch obiadów.
Dzisiaj więc na obiad mamy: zupę jarzynową oraz pulpety w sosie pomidorowym.

Dla zainteresowanych podaję przepis na pulpeciki dla dzieci


Składniki:
- mięso do zmielenia (ilość wedle uznania np ok 0,5kg)- najlepsze to cielęcina, lub inne np drobiowe ale ja też daję maluchom mięso wieprzowe i akurat takie miałam
- jarzyny z rosołu (może być marchewka, a również inne), można dodać kawałek brokuła jeśli ktoś chce urozmaicić i wzbogacić w np żelazo
-  pomidory np z puszki, przecier pomidorowy
- delikatne przyprawy
- całe jajo
- cebula
- 1/4 bułki zamoczona w mleku lub grysik ok 1,5 łyżki (na oko)
- trochę rosołu


Mięso mielimy wraz z jarzynką, dodajemy jajo, drobno posiekaną cebulę, dodajemy wyciśniętą z mleka bułkę lub grysik (grysik po prostu dosypujemy) formujemy kuleczki i obtaczamy w bułce. Wrzucamy do małej ilości rosołu (tak żeby były przykryte) i gotujemy do miękkości, dodając pomidory w puszce. Możemy dodać przecier pomidorowy, niektórzy zagęszczają wodą z mąką - to wg uznania. Przyprawiamy odrobiną soli, cukru, majeranku (wersja dla starszych: papryka, bazylia, maggi)

Podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Smacznego
Bliźniaczkom smakowało bardzo :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz