sobota, 15 kwietnia 2017

Babka mazurkowa z czekoladą

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 225 g masła
  • 1 szklanka  cukru
  • 4  jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki mleka
  • 120 g gorzkiej czekolady (ja wykorzystuję np niezjedzone Mikołaje, Zajączki itd)

Masło z cukrem utrzeć. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać wanilię.
Dodawać mąkę na przemian z mlekiem, ucierając tylko do wymieszania się składników. Można mąkę wymieszać szpatułką.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać łyżką. Przekładać na przemian.

Piec w temperaturze 160stopni ok 70-80 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz